Shopping

Blev en sväng till Hööks idag, och blev förvånad över hur lite jag lyckades handla! KÖpte en mapp till Everts pass (som kom idag) två grimskaft, så nu har jag matchande grimskaft till nästan alla mina grimmor, fattar ett rött och ljusblått! Sen blev det två nya hakar till två andra grmskaft som gick och laga. Sen skulle jag köpt ett fleccetäcke till Evert & Dolly, men fanns bara i 85 kvar och såg lite lite litet ut, men när jag kom hem tänkte jag beställa på internet, och då finns bara 135 beställa, så skulle köpt täcket i alla fall, aja det finns nog flera täcken!

Ajax & Evert fick sig en ryckt idag och Dolly blev riden av Tindra och sen en kortis så fick Mimmi & Lova (Lindas två andra små huliganer) rida. Måste åka och hämta selen som jag skulle ha så jag kan köra också!Dolly får pryda detta inlägg,

De tre små musketörerna

I fredags kommer veterinären och kastrerade lilla Evert. Lite äckligt var det allt, fast ljudet var nog värst, haha. Sen var det ju en del blod efteråt, men vi stog i boxen och gjorde det så torkade ju upp i spånet så var inga problem att ta bort sen. Efteråt blödde det lite grann också, så fick tvätta av honom på benen när han vaknat till liv efter lugnandet. Sen har jag tvättat honom en gång idag och nu verkar det värsta vara över. Han har fått stå inne i två dagar och imorgon ska ha få komma ut i hagen brevid den vanliga hagen så han får komma ut och sen att han får gå själv så han inte blir jagad (då Ajax fortfarande är lite elak mot honom) och så att såren där under läker, dom syr ju inte igen så det är som vanliga sår som ska läka igen.

Sen blev han vaccinerad också, så även Ajax så Ajax fick sig ett lugnt tömkörningspass i paddocken igår och idag med mycket skänkelvikningar i skritt och lite lätt travarbete på fyrkanten och gjorde någon volt. Har för vana att ta det lungt några dagar efter vaccinering då det är som att spruta in sjukdomen i hästen. Vet flera som kör på som vanligt, eller låter hästen vila helt, men veterinären rekommenderar att ta det lungt en vecka ungefär så tänker lita på veterinären ;)

Dolly fick vila igår och idag blev det ett tömkörningspass för henne också i paddocken, även här blev det skänkelvikningar och jobb på volt och fyrkantspår och träna på att öka traven snett igenom, tyckte hon längde några steg riktigt bra! Även Ajax lyckades länga några steg, det tar sig! :)


En trött, nykastrerad Evert!

Då har man blivit hästägare!

Nu står jag som ägare på lilla Evert! Känns ganska konstigt att jag är hästägare, börjar bli vuxen nu, haha. ;)


Lillmatte har fått ta över!

Min kära vän och rumskamrat, även kallad Sambo, och heter Therese, har gått och blivit sjuk! Eller hon har varit det ganska så exakt en vecka, så jag har fått klara mig själv på skolan i en vecka. Och gissa vem som fått ansvaret för henne lilla häst då? Jo jag! :)

Det har varit så otroligt roligt att få rida honom. Jag har faktiskt lärt mig sitta ner på honom och han har lärt sig att acceptera att jag sitter ner, eller det ligger väl lite i oss båda att man inte kunnat sitta ner. När jag satte mig ner förut så spände jag mig och knep med knäna och gjorde allt för att faktiskt sitta, så spänner ju ha sig då såklart och så blev det pannkaka! Men nu har jag lärt mig eller jag har blivit starkare i hela kroppen (då jag tränar så gott som varje dag på gym,ridning,balansträning & konditionsträning) så känner verkligen resultat, och dom resultaten har visat sig både när jag ridit Sagaro och när jag red Lillebror i måndags (på skolan)
Så det är väldigt skönt att kunna sätta sig ner i traven! Slappnar nu av i kroppen och använder mina mag och vadmuskler jag har fått och det känns att man lär sig rida mer och mer!
Therese går på pencilin och får inte antränga sig allt för mycket så kommer nog bli att jag rider honom någon vecka till och så kommer vi fortsätta med vårat projekt och köra honom också! :)


Hur var det med träningen?

Min träning, ja den har väl stannat upp lite kan man väl säga!
Jag sprang endast en gång förra veckan och gymmade sen efteråt en timma. Hoppade över ridningen förra veckan också då mina knän strejkade.
Denna veckan har jag varken ridit eller tränat och kommer inte göra det på hela veckan, då jag som ni kanske läste, vurpade med vagnen med Ajax i söndags. Har ont i höfterna, ryggen och knäna som för övrigt är stora som tennisbollar!
Men hoppas kunna komma igång nästa vecka och ut och springa, så jag kommer ikapp det jag missat denna veckan och förra!


Tur i oturen!

Jag och Ajax vurpade med vagnen igår, väldigt chockad över att vi klarade oss såpass bra!

Allt började med att vi körde framme på volten (gräsmattan med träd, inga stora tallar utan små äppelträd) han började med sina berömda bocksprång och han snubblar till, reser sig, kommer snett och vi kör rakt över ett träd, kör upp på trädet/stammen, kör några meter på ena hjulet och jag försöker välta tillbaka den, men det räckte inte så den välter över och jag och Mimmi (systerdotter, som jag greppar tag om som också åkte med) och vi ramlar ur, som TUR är så hamnade Mimmi på gräset och hamnade överst och fick inte ens en skråma eller har ont!

Ser när jag ligge där att Ajax springer iväg med vagnen på sidan och lyckas genom sina berömda bocksprång att få tillbaka vagnen. Haltandes springer jag efter honom ner till hagen där han försöker ta sig igenom hagen och över en stenmur och ligger och sprattlar och ska ta sig över. När jag kommer fram står han i panik och försöker komma loss med en träd MED STRÖM som hela tiden ligger och tickar på metallskaklarna som ligger emot honom och han får hela tiden ström i sig, och även tråden ligger över ryggen. När jag väl kommer fram och nästan skriker lugn Ajax ställer han sig still men rycker varje gång till när han får ström i sig, och jag lyckas knäppa upp bukgjordarna och som vagnen också sitter fast i (resten av delarna hade han lyckas trassla sig ur) och han kommer loss . Sen är det bara tömmen kvar som hade lyckats trassla sig i hjulen som drar åt i munnen och vagnen gick inte att rubba som satt fast i tråden och och i hela selen, men fortfarande ligger skaklarna och tickar emot honom. När jag knäppt av tömmarna så var han äntligen fri och han stog och nästan skakade och var helt uppe i varv, han nog aldrig varit så rädd, och svetten bara rann på honom! När vi kom tillbaka till stallet var han fortfarande lite uppe i varv men hade lyckats slappna av någorlunda. Medans jag gick och hämtade vagn och en trasig sele fick Ajax stå inne och stund och bara andas.
När vi fått tillbaka vagnen och böjt ut skaklarna som böjde ihop sig gick vi med Ajax och satte över vagnen på honom igen och drog den så var han i början fortfarande lite stressad över allt, men lugnade sig snart igen och jag kunde nudda vagnen och skritta och trava med vagnen så var väldigt tur att han inte var rädd för den! Ajax klarade sig undan med ett litet ytligt sår på benet men var inte stel eller haltade!
Jag själv känner nu dagen efter att det gör ont i armar ben, höfter, rygg o svanskota! Kunde knappt resa mig imorse, helt sjukt! Hade ingen hjälm heller men slog som tur var inte i huvudet.

Jag är så glad att inget värre hände! Jag är nog fortfarande lite i chock!


Såhär slutade allt. Ser ni hur skaklarna har böjt sig? och jag förstår inte hur vagnen lyckades komma upp och ner!


<3


Evert

Tänkte skriva en liten update om min nya lilla stjärna!

I Fredags har han varit hos mig ganska så exakt en vecka och han verkar trivas och Ajax var i början väldigt kaxig mot honom och lät han inte äta och jagade bort han till andra sidan hagen och tyckte han kunde stå där. Men när jag har gett dom mat och jag har sett att Ajax försöker ge sig på honom har jag varit den som har jagat bort Ajax och låtit honom stå i andra sidan hagen och fått stå där tills jag sagt varsågod och gått därifrån. Sen tror jag inte bara att det jag har gjort har hjälpt! Men en liten del av det. Quattro var precis likadan när Ajax kom, och nu räcker det bara att jag säger hennes namn så stannar hon och tittar på mig, eller om jag vill att hon ska gå undan räcker det med att jag tar ett steg emot henne så flyttar hon, men nog pratat om dom, det var Evert jag skulle skriva om, haha!

I fredags skulle veterinären komma och Evert skulle kastreras & vaccineras, men det visade sig att dom hade gjort fel och skrivt att jag skulle komma dit och göra det, så dom kom inte. Fick tid om två veckor igen...suck!

Han går bättrre och bättre för varje gång man går med honom, han börjar förstå att man ska gå brevid men är fortfarande lite envis och vill gå och trycka bakom mig! 


Ajax

Han är frisk som en nötkärna och går som en klocka!

I helgen har jag longerat honom, mest för att han har kommit in i trotsåldern och är allmänt dum när Tindra rider och bestämmer sig bara för att inte göra det hon ber om!

Hjälpte Tindra när hon red i paddocken förra helgen och hon skulle galoppera och han bara bockade och totalvägrade och stannade och bara stog tillslut bara still, han skulle helt enkelt inte! Så det slutade med att jag satt upp några varv i skritt och trav och jobbade igenom honom, och nej det var inga 30 min utan snarare 5, så alla "du ska inte rida shetlandsponny-fans" behöver inte hoppa upp i taket och dra av sitt hår!
I början var det små protester, men både skrittade och travade riktigt fint, märks att han fått mera ork och muskler, han kan gå längre och längre stunder i form i traven nu!

I körningen går det bara framåt, han bockar inte längre för bakselen, utan nu är det mest protester när jag ställer krav på han och vill bocka för spöt!
Han orkar hålla formen som sagt längre och längre stunder i traven. När jag hade han på strömma så filmade Therese när jag körde och jag har alltid, det spelar ingen roll vilket häst jag kör eller rider, jag har alltid ett för långsamt tempo! Så efter den filmen har jag ökat på tempot på honom och allt har fallit på plats och han går som en klocka! Takten blir jättehärlig när vi kör! Har gjort färdigt körkuren i skolan så har fått många bra tips på vad jag ska tänka på och för att komma framåt i körningen, det tackar jag för! :)

Sen jobbar vi vidare och hoppas kunna komma ut och tävla i våren/sommaren, ev hösten då jag har hunnit träna ännu mer efter studenten. Hinner ju inte med så mycket när jag bara är hemma på helger..Dolly

Med henne har det inte hänt särskilt mycket med dom tre senaste veckorna. Hon har haft någon mystisk hälta på höger fram som nu äntligen verkar ha gett sig!

Det började med att hon var stel för några veckor sen när Tindra skulle rida, och det visade bara sig på böjt spår. Hon fick vila och ta det lungt några dagar. Sen började vi med promenader och det visade sig fortfarande bara på böjt spår och om man vände ex i stallgången.
Vi fortsatte med promenader, dels för att hon inte skulle stå helt still och stelna till vilket gjort nytta och hon blev bättre. Jag provade köra henne men hon haltade även där så det var för stor belastning helt enkelt så vi gick tillbaka till promenader. Sen blev det bättre och Tindra skrittade ut och där visade hon inget inte heller när man vänder. Tömkörde henne också och markerade.  Men har fortsatt med promenader och Tindra har ridit henne och hon visar ingeting så jag vet inte riktigt vad det kan vara.

När massören var här för många veckor sedan kände hon något i knäet som vi skulle hålla koll på så jag vet inte om det kan ha något med det att göra. Men nu visar hon ingenting och verkar frisk, men har inte vågat köra henne än, utan har promenerat, löslongerat på böjt spår och visar inget!

Kommer inte hem förrän om två veckor, har helgjour på skolan i stallet, så tänkte köra henne då, visar hon något då tror jag att massören får komma ut och känna. Sen kan det också vara att hon börjar bli gammal, hon kanske har sträkt sig eller fått en spark och behöver vila och ta det lungt några veckor, det är svårt det där!

Men i helgen har hon fått promenera tillsammans med Evert i både skritt och trav, och hon har såhäär mycket överskottsenergi! Hon behöver verkligen köras, det är ju det hon gillar bäst så jag förstår henne, jag själv saknar jättemycket att köra henne!


Liten uppdatering om hästarna!

Har inte skrivit så mycket om vad jag gjort med hästarna, inte för jag vet om någon reagerat på det eller är i starkt behov av att få veta, men tänkte skriva ihop ett några inlägg om det helt enkelt! :)


Agria Djurförsäkringar

Läste på Karins blogg om Agrias app som du kan ladda ner till din telefon! Jag gjorde det, och kan hålla med om att den är jättebra!
Du kan läsa och få råd om hästen ex har åkt på kolik eller ett sår, det är enkelt att läsa och förstå. Sen finns det också namnförslag för katt, hund & häst. Du får också reda på vart närmaste veterinärstation ligger, nyheter hos dom och även telfonnummer! Så är helt klart en toppen app!Låt mig presentera..

...Hönsetorps Everton!

Jag har då gått och blivit hästägare, i fredags skrevs papper och han åkte med mig hem till Bergstena. Han kommer däirfrån Ajax är född, och det ligger bara någon kilometer från stallet så det var inte en särskilt lång åktur!

En 1 årig hingst som förhoppningsvis blir valack i nästa vecka, vill inte att han ska bli hingstig, men än är det ingen fara, han går med två ston och han har inte verkat fatta något och ingen av dom brunstar så är inte särskilt orolig! Sen säger både Dolly & Quattro ifrån rejält när han kommer för nära så som sagt, är inte särskilt orolig!

Han är det tänkt att bli min körponny ev, köra par med Ajax och Everton, eller som han så fint kallas för, Evert! :) I helgen har det bara blivit promenader, vilket igentligen inte är så bara! Han vägrar gå brevid en utan ska gå och trycka bakom en, eller när Dolly var med en gång ska han gå och trycka på henne, så det finns lite att träna på!


Klippning

Jag och Therese klippte en av skolans häst idag (Cocktail), visst blev han söt med hjärtat på rumpan? ;)
RSS 2.0