Agility

Det är inget som jag och Dolly har satsat på så jättemycket på, det är väldigt roligt och spännande, så det är lite synd att jag och Dolly inte tränat så jättemycket på det, för hon är snabbt och duktig på det, vi har tävlat i det tre gånger med helt okej resultat, eller det enda som vi inte tränat tillräckligt mycket på är däcket, när det kommer under press vill inte Dolly sätta ner sina framben i däcket, så där har vi fått fyra fel på, men hon tycker det är roligt, så det kanske är något som jag får satsa på med Dolly & Ajax :)Agility är en sport inte bara för hundar utan även för hästar. Det enda kruxet är att ju större häst, ju större hinder. Men så länge man har agility för shetlandsponnyer, som vi i RKS har, så är det fortfarande ganska lätt då hindren inte behöver vara stora.

Agility handlar framför allt om tillit mellan häst och människa. Är du ledaren och hästen vet sin plats och känner sig trygg i den så går det bara lättare. Man märker stor skillnad på dem som har ett tryggt förhållande mellan häst och människa och de som inte har utvecklat det än. Så beror det ju också så klart mycket på hur hästen är i sig själv, alla är individer och totalt olika. Agility passar inte för alla hästar men de flesta som kommer in i sporten på rätt sätt tycker att det är jätteroligt, både häst och handler.

Agility är också bra då både barn och vuxna kan vara med och tävla. På tävlingarna startar minst lika många vuxna som barn. Det är en lätt sport då den inte kräver en hårt tränad häst med superkondition. Finns tillit och förtroende kan vilket par som helst klara det.

Det finns olika hinder i agility och alla hinder kan utvecklas, kombineras och utövas på olika vis. Det är bara fantasin (och säkerheten) som sätter gränser. Några av de vanligaste hindren är vippbrädan, prasselbanden, däcket, pallen, slalom, hopphindret och tunneln. Man kan variera svårighetsgraderna genom att göra snävare slalom, ha tid på däcket så hästen måste stå still med frambenen i däcket i flera sekunder, ha olika sträckor med olika gångarter o.s.v. Ibland kan det även vara maxtid på banan, som vid en hopptävling eller dylikt. Vid vägran och rivningar får man 4 straffpoäng, minst antal straffpoäng och med snabbast tid vinner. Du kan läsa mer om de olika hindren och hur de genomförs genom att klicka här.

Vad det gäller utrustning, ska hästen alltid vara iförd träns antingen med ledtygel eller med delade tyglar. Spö är tillåtet, barn har hjälmkrav och hästen får inte vara broddad då det finns risk för att den kan fastna då.

Vilka hinder som än kommer på en tävling och hur de än ska utövas så är all träning bra. Är din häst rädd eller fundersam över något när du är hemma och ute på promenad, låt den titta på det och komma fram till att det inte är läskigt. Gå där ofta tills det inte är farligt längre och ni har övervunnit en rädsla och kommit varandra närmare, om än bara lite närmare så är det ett steg i rätt riktning! Att gå promenader och öva ryggningar, halter, stillastående och gångartsväxlingar är aldrig fel. Ju bättre ni känner varandra ju bättre kommer det att gå.RKS
Agilitytips
-
Olika hinder
 


Agility med shetland är en otroligt rolig sport där du och din häst kommer närmare varandra eftersom ni måste övervinna hinder tillsammans. Det finns massor av olika hindertyper och nya utvecklas hela tiden - det är bara fantasin och säkerheten som sätter gränser. Här är några exempel på hinder och hur de genomförs. 


© Lars Åhlström


 

 

Däcket
Hästen ska ställa båda frambenen i däcket och ha dem i backen samtidigt. Ekipaget har 10 sekunder på sig att få i båda frambenen. Handlern får hjälpa till med händerna och ställa ner ponnyns ben i däcket.  Klarar man inte det på den tiden får man 3 straffpoäng/fel och får fortsätta till nästa hinder.

 


Pallen
Man använder lastpallar utan mellanrum mellan brädorna. Hästen ska ta sig över pallen från angivet håll utan att kliva av med någon hov åt sidan. Alla fyra hovarna ska vara på pallen minst en gång var. Handlern får inte själv gå på pallen (i tömkörd agility måste kusken gå på pallen).

Om hästen kliver av åt sidan eller inte sätter i alla fyra hovarna medför det 3 straffpoäng/fel.


© Lars Åhlström© Pernilla Persson


Slalom
Slalom mellan pinnar eller koner är ett vanligt hinder. Handlern ska gå med hästen genom slalomen, Rivna delar eller fel väg ger 3 straffpoäng/fel.


Presenning/Matta/Plast
Hästen ska ta sig över presenningen/mattan/plasten efter bestämd väg. Alla fyra hovarna ska ha varit på hindret minst en gång var.
I agility får handlern inte gå på presenningen/mattan/plasten, men i tömkörd agility måste kusken gå på presenningen/mattan/plasten.
Trampar hästen utanför med någon hov medför det 3 straffpoäng/fel.


© Lars Åhlström© Lars Åhlström


Hinder
I både agility och tömkörd agility så ska handlern/kusken hoppa över hindret. Vid vägran och rivning medför det 3 straffpoäng/fel.
 


Tunnel
Tunneln består vanligtvis av en presenning och här ska handler och häst ta sig igenom tillsammans.

Ekipaget har 10 sekunder på sig att påbörja hindret. Vid vägran medför det 3 straffpoäng/fel.

 


© Lars Åhlström© Lars Åhlström


Prasselband
Prasselbanden springer man igenom. Ekipaget har 10 sekunder på sig att påbörja hindret.
Rivning eller vägran medför 3 straffpoäng/fel.

 © Lars Åhlström

Vändning i fyrkant
Fyrkanten kan bestå av hinderbommar eller plankor (som på bilden). Hästen ska ledas in i fyrkanten från en bestämd sida, vända utan att trampa utanför fyrkanten med någon hov och kliva ut ur fyrkanten från samma sida. En hov utanför på fel ställe eller in- eller utgång ur fyrkanten från fel sida medför 3 straffpoäng/fel.
 

Backning
Hästen ska backa mellan bommarna utan att kliva utanför. Ibland ligger bommarna i vinkel, vilket är lite svårare. Handlern ska gå med hästen genom hindret.

Kliver hästen utanför bommarna medför det 3 straffpoäng/fel.


© Lars Åhlström© Lars Åhlström

Trappan
Hästen ska ta sig över trappan och nedför trappan utan att kliva av åt sidan. Alla fyra hovarna måste ha varit på hindret minst en gång var. Handlern får inte kliva upp på trappan. I tömkörd agility ska kusken gå bredvid hindret. Om hästen trampar utanför eller kliver av snett medför det 3 straffpoäng/fel.

Vippbrädan
Samma regler gäller på vippbrädan som för trappan. Hästen ska gå upp på vippbrädan, brädan ska vippa nedåt och hästen ska gå av framåt. Om hästen trampar utanför eller kliver av snett medför det 3 straffpoäng/fel. I både agility och tömkörd agility ska handlern och kusken gå bredvid vippbrädan.


© Lars Åhlström


Vinkeln
Hästen ska gå igenom hela vinkeln utan att trampa utanför med någon hov.
Trampar hästen utanför med någon hov så medför det 3 straffpoäng/fel.
Agility: Handlern ska gå bredvid hindret. Detta hinder kan genomföras på två sätt (upp till arrangören). Ponnyn ska antingen gå genom vinkeln eller backa igenom den.
Tömkörd agility: Kusken ska gå bakom ponnyn genom hindret.


Vattenhindret
Detta hinder kan genomföras på två sätt (upp till arrangören).
Antingen ska ponnyn hoppa över hindret eller så ska den gå genom/på hindret, alla fyra hovar ska då ha trampat i vattnet minst en gång. Trampar ponnyn utanför/går av på fel sida eller vägrar så medför det 3 straffpoäng/fel. Ekipaget har 10 sekunder på sig att påbörja hindretInformationen kommer ifrån klubbenshetland.se

De olika tävlingsgrenarna

Jag har lite bloggtorka, så jag tänkte skriva om de olika sakerna som jag tävlar i med Dolly & Ajax. Låter det som en bra ide? :)


Jag har sagt det förut och jag säger det igen, jag saknar er.


Juni 20, 2011Idag har jag ridit Ubåten, det går framåt för oss! Han hittar formen mycket snabbare, han är ju trots allt grunriden så nu ska han ridas igång och få en uppfräschining. Han var jättefint i traven idag. Sen har vi också börjat galoppera, vilken galopp!
Sen har jag longerat en unghäst,. Sen ska han börjas ridas in, så vi har hängt på honom idag så gick Ninni brevid, han är en otroligt känslig häst, men i slutet kunde vi faktiskt skritta avslappnat när jag hängde på honom, så han får ett Godkänt idag! :)

Kan bjuda på några fler bilder på Ubåten :)


Grattis!!

var iväg på förmiddagen på dressyrtävling med Ninni och Spiderman, även kallad Vitben. Och det blev en vinst på 70,5%! Stort Grattis!! :)

Bilderna är från framridningen :)

Duktig häst! :)

Ni är saknade.


Tävling - Dressyr

Imorgon är det dressyrtävling som gäller, dock inte jag som ska tävla, åker med Ninni som lite hjälp och även att jag vill ha något att göra på helgerna, är ledig på helgerna ;)
Så kameran kommer åka med så jag hoppas på några bilder och film!


Uppdatering!

Jag har kommit till rätta på Stall Millegarne! Tidiga mornar och lägga sig i tid, så jag har helt enkelt inte hunnit blogga, men ni verkar ha överlevt? ;)

Dagarna börjar klockan sju. Mockning och fodra och strö och fixa i stallarna, vid nio tiden är det frukost som gäller, sen är det ridning! Jag har börjat rida en fux som så vacker kallas för Ubåten (!?) en unghäst som är grundriden och är väl under igångsättning nu kan man väl säga igen. Det har gått ganska bra för oss och vi kämpar på, dock är det nog mest jag som behöver tränas upp också. Sen även en till som heter Pluto har jag också ridit, ganska stor häst och jag har lyckats hitta några knappar på honom men det är en del kvar, eller en del kvar hos mig som måste tränas upp och lära mig! ;)
Sen har det varit fullt upp, serva ut hästar, fixa stallarna, släppa ut och in hästar, man är inte rastlös iaf! Och som det ser ut nu åker jag med Caroline (en tjej i samma ålder som hopptränar hästarna här och bor här med mig) som har kvalat till Falsterbo, super roligt och Grattis!! :) Åker jag inte med henne kanske jga åker med Ninni, hon som har hand om Stall Millegarne!

Nu har ni fått en liten uppdatering, och jag är ledig på helgerna så då tänkte jag ta mig ut på cykeln och upptäcka lite mer av halvön, så härligt att ha havet precis utanför!! :)


Äntligen framme!

Efter lite mer än 5 timmars bilfärd (med stopp på Max, Godisäffären och även handlat) är jag äntligen framme och gjort mig hemmastadd! Jag älskar stället redan :)
Har havutsikt, hagar och ridhuset! Här kommer bilder på hur jag bor!

Nu kanske ni förstår vd jag menar med utsikt mot ridhuset, jag kan liksom se in i ridhuset, haha ;)Resväg - Tidsintsällt!

5 timmars bilresa, så värt det! :)


Tidsinställt!Nu sitter jag i bilen påväg till Ronneby! Ungefär 5 timmars bilresa, men det är det värt! Och jag är jättetaggad! Mer bloggning och bilder kommer när jag kommit fram, och jag kommer försöka blogga så mycket det bara går, då jag har Internet. Dock åker ingen häst med..det hade kommit in fler ston än vad dom trodde så Dolly fick tyvärr inte plats, men kanske är det lika bra det? Jag håller på med hästar hela dagarna, så kan vara skönt ibland att komma bort från det, inte för att jag hållerpå så mycket med hästar, då jag bara är hemma på helger! Men när jag kommer hem från pratiken blir det hårdträning för Dolly & Ajax, att komma iform till utsällnigen i Nossebro. Nej nu ska vi inte prata om när jag kommer hem, NU är jag påväg och ser verkligen fram emot det! Vi hörs ikväll!! :) Sköt om er!


Visst har Strömma fina hästar?

Drog mig ut och fotade i  fredags kväll, vädret är underbart och hästarna (några iaf) fastnade gärna på bild :-DFör hon har tagit studenten!

Idag tog världens grymmaste Rebecka studenten! ett stooort GRATTIS till henne och LYCKA TILL i framtiden! :)<3Filmer och kort från helgen!

Min Usb sladd jag haft till kameran har helt plötsligt lagt av, så har inte kunnat lägga in alla kort och filmer från helgen jag har jobbat!
Så satte ihop en film som sammanfattning av helgen, så varsågoda att titta ;)


Lyckad jobbhelg!

Har landat i soffan efter att ha varit ute hela dagen!
började med att löshoppa Leo och Lillebror, det var jätteroligt, det var uppskattades av dom! Har film, men min USB sladd har lagt av så kan inte lägga in dom idag, så får blir på Torsdag när jag kommer hem. Sista veckan på skolan, sen är det sommarlov och praktik! :)
Efter löhoppningen blev det uteritt med Ådi och Therese och Juan, här snackar vi taggade hästar,så blev mycket galopp, det uppskattades väldigt mycket!
Sen uteritt och ner till sjön och bada med Bohun och Eminente, även det var uppskattat! Bohun stog och plaskade och gick ut och njöt av vattnet! :)

En grymt lyckad jobbhelg måste jag säga :-D

Full Rulle trots värmen!

Började med att ta in alla hästar, (de går inne på dagen pga värmen och så stödfodras det fortfarande) sen själv gå och äta frukost.

Red först ut på Eminente, Therese jobbar med mig idag och imorgon så hon red med på Kasanova, vi red inte seriöst någonstans vilket uppskattades av hästarna, vi drog några galopprace och självklart vann Eminente, haha.
Sen red jag Ådi och Therese på Cocktail, och det var inte särskilt seriös ridning, galopprace och Ådi taggade till riktigt mycker och försökte sig på några vad han kallas bocksprång, haha. Jag kan säga att vi hade det grymt roligt, både vi och hästarna, det var precis det både jag och Therese behövde och även hästarna :)
Sen red jag ut en själv själv på Candy, han var grymt fin måste jag säga, kände igenom honom i skritten, sen orkade vi inte mera, det var för varmt för att orka jobba, haha. Så vi drog några galopprace jag och han, det var skitkul måste jag säga!
Strömmas hästar har allt sina dagar dom också! :)

Imorgon tänkte vi hitta på något roligt med hästarna, och jag lovar, film och bilder kommer :-D


Galna hästar!

Jag jobbar på skolan Lördag-Måndag, och så tjänar jag 1000kr/dag + att jag får extra på Måndag då det är nationaldagen, så det kommer bli gött med pengar måste jag säga! :-D


Nu har jag kommit in från stallet. Började dagen med att rida Leo, en helt galen häst, eller mest pigg och glad att få komma ut, red med Emma (hon jobbar med mig idag) som red på Lillebror, både var ganska pigga, haha! Vi galopperar upp för en backe och dom stannar i inte när vi kommit upp, utan fortsätter ner (!!) i backarna, det är looping backar och Leo fortsätter glatt, och jag känner när vi är upp för den första backen är det ingen ide att försöka sitta och dra, så försöker istället driva och göra lite förhållningar och har blir lugnare, men fortsätter såklart att galoppera, men när vägen sen delar sig kommer vi äntligen ner i trav, Emma & Lillebror hängde på, men vi överlevde! :)

Sen Bohun, han var pigg, men kontrollerad, känner mig nägot säkrare på honom måste jag säga. Men vi kan trava och galopperra utan större problem, Emma red med på Juan. Vi gallopperade länge och jag red med korta tyglar (för att vara mig, haha) och jag har äntligen insett att jag faktiskt MÅSTE börja rida med korta tyglar, Carro har tjatat mycket på mig när jag haft träning att jag måste korta tyglarna. Men idag hade jag det och han lyssnade jättebra på förhållningarna, han saktade nästan av, men sen kunde jag även driva på igen, och vi drog gärnet några gånger, det uppskattade Bohun och Juan ;) Bohun jobbade på jättefint i traven!
Sen tog vi några skutt på terrängbanan, det tyckte Bohun var roligt, även Juan som inte har hoppat där alls mycket! ;)

Hästarna går ute dygnet runt men får komma in på morgonen och äter hö, och nu när det är som varmast på dagen så står dom inne, och får komma ut vid fyra tiden, sen mocka och lägga in hö till morgonen.

RSS 2.0