film från 28/3 -2010


solsolsol, nöjda hästar

När solen skiner, och man är i stallet är det nöjda hästar som står på stallplanen och bara njuter av en välförtjänt rykt!
Duni fick komma ut och bli ryktad, och vi fick bort massor av vinterpäls, och han uppskattade det!
Sedan blev det att ta ut Leo, (Leostro) en av skolans hästar som inte hade gått lektion idag och inte fått sig ngn rykt, så det var en lerig häst som stog på stallplanen och njöt, eller benen var ganska så leriga ;)
Tog sen in honom i stallgången för att smörja hans småsår han hade.

håltimma = promenad

Håltimma i ungefär två timmar, och vädret var superfint, så jag och Emma tog en promenad med Duni, och det uppskattades :)
Han gick bara och sov bakom en i stort sett så han uppskattade vädret och en promenad.
Ikväll blir det en riktigt ordentlig rykt så han kan få slippa all sin vinterpäls :D
Så en massa mysi stallet och kanske en kort promenad till.

-

Ikväll som jag vet nu, så åker Carro och hämtar Duni ikväll, så jag håller tummarna att han inte blivit sämre inatt, uatn kan få komma hem ikväll. Så i eftermiddag om jag inte hört ngt mer, så ska jag gå ner till stallet och prata lite om hur vi ska göra med efterbahandligsgrejen, som Carro kallar det ;D
Hur man ska göra med motion m.m, i början blir det säkert promenadet, mysigt :)


HannaDolly

i söndags gjorde jag och Dolly samma sak som i Lördags.
Vi började träna på vändningarna i skritt och hon har lite svårt att vända från höger varv och byta till vänster. Men jag gjorde överdrivna hjälper, och vi lyckades få till några riktigt fina vändningar. Vi lyckades även få till några super i trav! Igentligen skulle jag inte gjort i trav, då det är en såpass ny grej för oss båda, men Dolly travade runt och gjorde sina vändningar även om jag inte gett tecken för det, så hon verkade redo, så vi provade även i trav. Och vi har det även på film ;) Så senare ikväll blir det att sätta ihop en film från igår så ska det nog vara uppladdad imorgon ;)

Jag är riktigt nöjd med helgens jobb från både min och Dollys sida! Så jag och hon ser framemot lovet!

Helgen har gått

Nu har helgen gått och man sitter i skolan igen. Lektionerna är tillbaka, men på Torsdag åker men hem och det är LOV! :) Underbart!

I lördags åkte Duni på kolik. Carro höll mig uppdaterad under dagen. Idag kommer han förhoppningsvis hem om han inte blivit sämre under natten. Så hela dagen kommer man att hålla tummarna för att han kommer tillbaka idag! Lilla ponnyplutt.

Nu var det länge sen

Nu var det länge sen, förlåt för en dålig uppdatering!
Men har haft fullt upp denna helgen, med hästarna så har inte haft tid till datan ;)

Igår var det jobb i paddocken för min och Dollys del, jobbade henne löst på volt. Och vi tränade vändningar, det är svårt att förklara hur jag gör dom, ska ner till paddocken idag igen, så ska ni få se hur jag gör, tänkte sätta ihop en film ;)
STanna sitter superbra nu, och även trickträningen gick även den bra, hon är verkligen jätte sammarbetsvillig vissa dagar.

Nej, nu är tvättmaskinen färdig, ska hängas upp, och sen bär det av ner till stallet för att ut med Dolly. :)

Kraam

Väldigt lugn häst?

Idag blev det en uteritt för min och Dunis del, han var otroligt lugn. Han var ibörjan lite sådär småpigg och ville gå på lite väl framåt, men när jag väl fått kontroll på honom, ellerl ugnat ner honom låter bättre, så gick han som en klocka! Formen var super fin dom stunderna jag verkligen jobbade på den, traven var också helt super, och galoppen, i början ville han inte alls för att Therese och sagaro vad bakom och han gillar inte att gå först ;)
Men när dom väl kom bakom så fick han energin från ingenstans och det blev ett race upp för backen och det uppskattades av båda två :)

Imorgon ska vi ha clinic på skolan och slutar tre, vilket betyder att jag inte hinner med Duni idag :/
Har en timma på mig, jag skulle hinna med en promenad, men jag känner att jag inte vill stressa, jag ska packa det sista och så ska jag äta, och där har en liten tid gått, så nej, ingen Duni idag :/
Men det kommer flera dagar hoppas vi på :D

Kraam

dollypollyposan @ bdb

Gårdagens pass med Duni

Det blev inte ett inlägg igår om hur det gick, internet ville inte sammarbeta ;D
Men aja, nu kommer ett om vad vi gjorde igår på körplanen ;)

Vi började med i boxen att han skulle komma till mig, och det gick ganska fort, han kom fram till ingången.
Sedan borta av honom en snabbis, och redan då började han med att testa mig, att försöka göra mig rädd genom att gå runt och flytta sig på mig, men jag sa emot, och försökte ignonera det. (Han har inte ont ngnstans)

valde att använda grimma. Hade även longerlina.  Och vi började även redan med att när vi gick upp till körplanen bakom ridhuset, att gå i ett friskt tempo och ha huvudet framåt och inte gå långsamt och gå med nosen i marken och äta gräs och kvistar efter vägkanten. Så varje gång han försökte var det ett smack, och han började tänka på arbetet, så han gav sig ganska snabbt och vill istället arbeta.

Vi tränade på mycket halter, att stanna när jag gör det och lyssna myclet på rösten. Och han lyssnade riktigt fint på det, och ville arbeta, han liksom letade efter fler uppgifter.

Sedan började vi med traven, och han vr lite tveksam först att trava med en brevid sig, han är nog inte van att någon springer med honom och göra ngt annat än att rida eller gå till och från hagen.
Och jag började småspringa och han började mått gå snabbare, och då var det att göra halt och berömma och även ge godis.
Sedan försökte vi igen,igen och igen och han började snart att trava,  då var det att snabbt göra halt och berömma och ge godis. och han gillade det där med att han fick godis när han gjorde rätt. Och man ser det på honom; att när vi göra övningen är öronen lite bakåt och örat närmast mig är lite vinklat inåt, och så fort berömmet kommer vinklas som snabbt framåt :)

Vi tränade även på att backa, och det lyckades vi riktigt bra med, vilket han redan kan då en häst oftast ska kunna det om man håller på med dom, så det var inga större problem.

Att flytta sig när jag gav ett lätt tryck i sidan vad lite knivigt, i början när vi testade det hade jag inte riktigt än vunnit kampen om att jag kan bestämma över hon om och få honom att göra ngt på min villkor. Där började han sparka med en bakbenet mot mig och försöka flytta sig mot mig och göra allt för att jag skulle sluta och bli rädd och gå tillbaka till sallet, men jag fortsatte och det gick riktigt bra tillslut, jag vann kampen och vi kunde göra det utan problem sen i båda varven.

Provade även lite kombinationer; började i skritt, travade fram, halt, flytta sig med ett lätt tryck i sidan, trav, halt, back, skritt, halt, flytta sig med ett lätt tryck i sidan, och det gillade han att få arbeta och sen få massa beröm och känna att han kan göra rätt utan att någon blir arg på honom.

Nu blev det ett långt inlägg, men detta är vad jag och Duni hittade på igår ;)

Vad har ni hittat på idag? ;)

kraaam

Haha

haha, Nimbuz dissar en toltalt, när jag erbjuder mig att busa/springa med honom ;D


blåst = pigg häst

Red ut på Duni igår med EMma och Håjt som sällskap. Det blåste ute och Duni gillade det inte, eller han ville gärna framåt och var peppad?
Mot slutet när han lugnat ner sig lite lyckades vi få till det lite grann, men inget som jag är supernöjd över, han kanm gå bättre, men det är inget jag ska låsa mig fast vid , utan bara tänka på vad jag kunde gjort annorlunda, och det jag skulle gjort är att inte tänka så mycket på vad som hände runt omkring, utan mer koncentration på Duni. Jag har inte ridit honom så länge så jag koncentrerade mig på vad som kommer där, hur kommer Duni reagera? Så det ska jag tänka på till nästa gång!

Idag blir det lite arbete från marken på körplanen, och göra lite småövningar, och ikväll eller imorgon (tror mer på imorgon) så kommer det ett inlägg om hur det gick :)

Att stå lös i stallgången

glömde skriva också att jag och Duni, eller Duni lyckades stå lös i stallgången igår.
Började med att be honom att stå still, han började ta ett steg, jag gjorde ingen stor grej av det utan sen frågade jag honom om han kunde stå där, sen tog han ännu ett steg framåt, och nu började jag bli ngt mer bestämd, tredje gången han ville gå, så ska han stå där, och jag backade tillbaka honom och bestämde bara att han ska stå där, pekade på mulen lite grann och sa stanna, och när han ville gå framåt tog jag ett steg emot honom och sa nej, efter det visste han vad jag ville och stog där, borstade av snabbt, för ville inte stå lös med honom för länge första gången, sen smackade jag på honom och sa varsågod, så vandrande han in i boxen, och jag var riktigt nöjd med honom :)

Ett tips till er från mig, om att stå lös i stallgången,
första gången ni gör det, ställ inte för höga krav första gången, första gången låt han/hon stå där en lite stund bara någon minut, eller bara gå iväg eller börja borsta, men ställ inte för höga krav, bara en liten stund,  ;)

dagens pass

Dagens pass med Duni, kommer att bli en promenad.
Målet med promenaden/träningen är att han fortfarande ska ha respekt för mig, ska göra lite småövningar som tror ska hjälpa oss lite, ska försöka om jag hinner skriva ett inlägg om hur det gick :)

vad ska ni hitta på med era hästar idag?

gårdagens ridpass

Red ut på Duni igår, testade margtingal på honom då han har en stor tendes att slänga och hålla på med huvudet och har blivit nockad ett x antal ggr på hakan, ex när man ska börja trava, och när vi går i uppförsbackar.
Började med att skritta honom på långa tyglar och det gick riktigt bra, han var pigg och framåt och jag kunde öka och minska utan problem, han hade riktigt fin framåtbjudning.
Sen kom man till traven då han började med att dra upp huvudet och tyckte först att det var lie konstigt med maringalen, kändes hemskt, för han fattadei inte riktigt vad det var, bara ngt som tog emot, men sen började han söka sig neråt och gick på riktigt fint framåt! Jag var stolt över honom, han blev inte stressad, utan ville verkligen jobba, han ville framåt men inte stressa, utan vad ändå riktigt positiv till arbetet!
Avskrittnigen sen var också riktigt bra, kunde skritta på långa tyglar utan att han stresade iväg och vill springa, i början var han ju lite taggad för vi hade precis travat, men efter en stund lugnade han ner sig och vi kunde slappna av och njuta av ridturen. Kände igenom honom i båda varven på körplanen, och han kändes fräsch!

Kraam

bloggdesign

Jag måste bara skriva detta, men jag är riktigt nöjd med min bloggdesign! :DDPhotoshot

Igår var jag fotograf åt Lovisa & Ragge (munterban @ bdb, lovicious.blogg.se)
Här kommer några av favortiterna, fler av favoriterna finns på min bdb (dollypollyposan @ bdb)
Kraam


En mysig körtur

Efter att ha varit och fotat på tävling på förmiddagen var det sen att sätta sig på bussen till stallet.
Började med att ta in Dolly och fixa henne för en körur. Båda två njöt till max!
Började med att skritta på ganska så låmng tömmar, och sa sen "ptroo" och hon vinklade först bara öronen, men sen gjorde jag det igen, och då "kom hon ihåg" vad det betydde och stannade. Hon hade lite problem först då hon är van att jag är brevid henne, och stannar samtidigt som henne så hon tyckte först att det var lite knepigt att göra det själv, men vi fick till det riktigt bra några gånger och jag är supernöjd med henne!
Blev sen lite trav, och hon travde på riktigt fint med riktigt fin framåtbjudning. Hon hon tyckte att det var riktigt mysigt att komma ut på en körur, det var ett tag sen sist ;)


Dagens pass med Duni

Målet med dagens promenad med Duni var att han ska kunna ha respkt för mig även när jag går där brevid honom. Idag blev det att träna mycket på att kunna stanna och sen stå där utan att göra en volt.
Så jag började med att kolla om han lyssnade på rösten, och överdrev ganska mycket, och reaktionen var sådär kan jag säga. Men med ett lätt drag i linan och en överdrivet "ptrooo" så gick det! En massa beröm och en klapp. Och man såg hur öronen flög fram så fort berömmer gavs! När jag väl ger han "hjälpen" att han ska stanna vinklades öronen ngt mot mig, det ena örat inåt mot mig, så han visste att jag var där liskom.
Gjorde det några gånger, och snart räckte det med att rösten användes, och fick ibland göra lite med hela kroppen och stanna honom. Tränade både gas och broms, ökad skritt, lååångsam skritt, och även backa. Använde spöet lite lätt på bogen i backningen och la samtidigt till rösten "backa" och han lyssnade rikigt fint.
Han har även en tendens att nafsa efter en, så det lyckades vi få bort emot slutet av passet! När han försökte blev det en putt på mulen och "nej" inget arg utan bara ett ganska så normalt "nej" liksom ;) Inga slag eller ryck i linan! Så efter att ha kommit tillbaka till stallet var jag riktigt nöjd med dagens pass!

i hagen fick jag även vänta ut honom så han fick söka kontakten med mig, att han kom fram till mig, och det tog ungeför 10 min, men dom 10min var värda att vänta, man möttes av en nyfiken Duni som buffade mig på benen, och så kunde jag ta honom och gå ner till stallet :)
Så en stor kram på dagen!


Jag som ryttare

Röst: Min röst när jag rider eller kör eller bara håller på med hästen tycker jag är ganska viktigt för mig, jag vill hellre att en häst lyssnar på min röst än att jag ska behöva sitta och dra i en häst för att den ska lyssna. Så jag jobbar eller har det senaste börjat allt mer från början med rösten. Har gått riktigt bra och metoden har gett reslutat när jag håller på med Dolly. Så detta är ngt jag vill fortsätta med i framtiden. När jag kör, rider, handlerhoppar, tömkör eller ngt, används mycket.

Sits: Jag har en ganska så okej grundsits, har en tendens att falla framåt, så hag måste träna på att sträcka upp mig och inte falla framåt, då det påverkar hästen och springer gärna bara på och lurar mig. Så den ska jobbas på nu när jag rider Duni och brego! Så hoppas jag att det har gett reslutat.

Överskänklar:
helt okej där med! Har även här en tendes att ibland släppa knäna och mina tår pekar rakt ut, men har blivit bättre sen jag har börjat rida mer och mer!
Underskänklar: Underskänklarna, ja, dom är helt okej! Den kan ibland åka framåt så det kan bli stolsits. Men har inte varit så mycket det senaste så har blivit bättre!
Händer: Har väldigt mjuka händer och försöker bara använda händerna och tyglarna som en ratt och inte försöka sitta och dra eller såga. Utan här kommer rösten mycket in att använda den.
Hoppsits: Den är jag riktigt nöjd med! Då hoppning igentligen kanske inte varit min grej, men dom gånger jag tränat tävlat i det, har det gått riktigt bra! har sett film på det, och är ganska nöjd. Har en tendes att falla framåt innan och ibland efter, men den ser bättre ut efter hindret än innan hindret tycker jag ;)

Temperament: Jag försöker inte att bli arg på hästen om det går, klart jag kan bli förtvivlad på hästen om det inte går, men det är aldrig hästens fel! Det är antigen jag som gör en dålig hjälp eller så gör jag fel! Det är bara att försöka igen, och sen vara nöjd med det lilla som gick, inte fastna för mycket på det som inte gick utan bara tänka vidare på hur jag kunde gjort annorlunda och sen fortsätta!
Koncentration: Jag är koncentrerad på det jag gör, när jag rider kör och tävlar. Men kan ändå prata med samtidigt, kanske är jag okoncentrerad då? Jag tycker inte det, jag får ut ngt av det jag gör även om jag pratar.

Mentalt övrigt:
jag är ganska galen av mig när jag rider och kör. Men ändå är jag feg! Konsitg blandning? ;D
Övrigt: jag är jättenöjd med mitt sätt att rida, men sitsen ska förbättras så är det bara! Och mitt sätt att hanteras med hästarna! Ridningen är igentligen inte min grej men ngt som jag ändå kan göra liksom ;)

Dolly

Dolly

Namn:Dolly
Kön: Sto
Ålder: 15 snart 16 år i maj
Ägare: Linda Henström
Stall: Stall Bergstena

[x] Ridit dressyr
[x] Hoppat
[x] Ridit i ridhus
[x] Ridit i paddock
[x] Ridit på en åker/ett fält
[x] Galopperat
[x] Travat
[x] Skrittat
[x] Ramlat av
[x] Ridit ut
[x] Kört honom/henne
[x] Tävlat
[x] Kört galopptävling på en åker/ett fält
[x] Ridit barbacka
[x] Stegrat/hoppat upp med frambenen
[x] Bockat


Andra ridturen

Igår var andra ridturen med Duni. Till en början gick det riktigt bra, jag kände att han lyssnade även om han var pigg, ändå så ville han lyssna och göra rätt.
I skritt och trav kändes han riktigt fräsch!
Sen så kom en galopp, jag och Therese skulle galoppera upp för en backe. Therese häst gå omkull och får honom över sig, jag och Duni är en bit bakom, men jag hann i stort sett inte reagera riktigt men det gjorde Duni tillslut, och hoppar undan och upp i skogen brevid vägen. Jag hann inte alls med i rörelsen riktigt och i stort sett hel min kropp liksom vrids om, så för tillfället är jag ganska öm i ryggen och höfterna.
Therese och Sagaro mår bra, båda två är lite stela idag. Duni mår också bra, det hände inget med honom.
Så inget allvarligt hände, men idag blir det promenad med honom. Hade redan tänkt gör det, då Therse inte ska rida ut och får inte rida ut själv på honom. Så en mysig promenad med honom.

Blir ett inlägg ikväll om hur det gick och vad vi jobbade med ;)

dollypollyposan @ bdb

hjälpsaker på hästryggen

Hjälpsaker låter fel, jag vet, men kom inte på ngt bättre ord för tillfället ;D

Men jag undrar vad ni använder för hjälptyglar, sporrar spö m.m, och varför använder ni dom? Vad vill ni få ut av det? ex när ni har sporrar, vad vill ni få ut av arbetet och varför använder ni dom?

Jag använder spö när jag kör, då jag vill ha den som en extra skänkel om hon inte skulle lyssna helt, eller var onkoncentrerad, men helst av allt vill jag att hästen ska lyssna på rösten så mycket det bara går.
När jag rider kan jag använda spö, och iblans sporrar. Sporrar använder jag även här för att få en lite tydligare skänkel och inte behöva sitta och driva på för glatta livet. Spö använder jag ganska ofta, även här som inomo körningen att få en tydligare skänkel, men även vill jag att hästen ska lyssna på rösten och vikten. att inte behöva ta så mycket i munnen uatn det ska bara vara som en ratt, i bilen. ;)
Annars används inte några andra hjälptyglar, ibland martingal.

Allt som används är ju förstårs beroende på vilken häst man rider. Men jag strävar efter att kunna rida så mycket utan "hjälpsaker" (snyggt ord va?)

Första ridturen

Idag var första ridturen för mig och Duni, (hästen jag blivit erbjuden att rida)
Den var riktigt mysig, med mycket motor i sig när man väl kommer igång och börjar hitta knapparna på honom.
Redan i boxen visade han mig att han ville bestämma, jag började med att gå in i boxen och låta honom söka kontaken med mig. Jag ställde mig vid boxdörren, han vände rumpan åt mig men jag stog kvar, visade mig lite för honom, men först inget större intresse, éfter en liten stund började han vrida på huvudet och titta på mig, vände sen hela kroppen och började nosa på mig och grimman, sen klappade jag honom i pannan och på halsen, och han lät mig ta honom. satte fast honom i gången, och han började med att försöka backa på mig och nafsa eftre mig, sa till honom några gånger men försökte ignonera det, och han började allt mer sluta med det och kunde sen faktiskt stå och njuta av att bli borstad och inte stå och försöka skrämma en ;) Och han uppskattade det verkligen!
rid turen blev riktigt mysig, och jag kände att vi verkligen funkar ihop rätt så bra, galna båda två ;)
I boxen sen började han med att testa mig igen för att vara säker på att jag inte var rädd för honom, men brydde mig inte särskilt mycket utan bara fortsatte och han kunde sen slappna av och njuta. Så jag är riktigt nöjd med valet jag gjort att hålla på med honom, och riktigt nöjd med dagen!

vad har ni hittat på med era hästar idag? Ngt särskit ni är nöjda med dagens ridpass? :)

Att bli erbjuden

Igår kom våran ridlärare springandes eftre mig, och ropandes, först ignornerade jag det, men vände mig en om och hon ropade igen och jag fattade att hon ropade efter mig ;)
Så började hon prata, och frågade mig sen om jag ville rida en av skolans hästar då hon vill ta bort honom från ridhuset och från lektionerna då han är helt död i ridhuset och det finns ingen som hinner rid ut på honom, så hon tyckte att jag kunde vara rätt person som rider ut honom och få lite go i honom, då han behöver få tllbaka sin positiva inställning att det är kul att bli riden och komma ut!
Jag blev förstås jätteglad, och tackade jag till det! Hon sa att jag får rida så mycket jag vill, hinner och jag känner att kroppen orkar. Och jag får även göra lite vad jag vill med honom.
Lyckan är enorm!


Att acceptera att alla inte tycker, tänker eller gör olika.

Som rubiken säger, att jag har svårt ibland att acceptera att alla inte tycker eller tänker eller gör olika saker. Det senaste har det blivit bättre, jag har börjar acceptera det allt mer och det går riktigt bra.
Det jag gör, det är bara att göra och inte tänka så mycket, och strunta i vad alla andra kommer tycka tänker om det du gör. Du gör det som du tycker och känns bäst för dig, ex, för dej och din häst.
Vill du göra det, för du känner att det är rätt för dej och din häst, så gör det! Vill du utvecklas och komma någonstans så gör det, det är som jag har skrivit många gånger, gör det som känns rätt. Fråga gärna om tips, och ideer, ha någon som du kan bolla din ideer med, men låt inte någon annan fatta dina beslut. Om du har tränare ska du och din tränare fatta besluten tillsammans.

Detta är min tankar, och min åsikt.
Ni får gärna kommentera om ni har något annat som ni tycker är en bra grej att göra. Om hur ni gör för att få er själva att acceptera andras beslut och tankar. :)

tävling


vår

Idag kändes det verkligen som vår när man var i stallet, det droppar som bara den från taken, hästarna solar, och det riktigt värmer på armarna, så underbart!

Det blev stallet idag också. blev först lite promenad, och trick träning med Dolly idag, i repgrimman och långt grimaskaft. Det gillade vi båda, då vi kunde jobba på långt och lagom avstånd. Rösten lyssnade hon riktigt bra på idag! blev även att släppa grimskaftet och låta det ligga på ryggen, så gick vi lite, tränade på att stanna, vända och enbart lyssna på rösten och dom små hjälperna som jag gav med handen. Och vi lyckades, minst 70% av gångerna, och jag är tiktigt nöjd med henne idag! Dagar som dessa ska man ta vara på :)
Tränade även lite i transporten, att hon ska stå kvar när jag går ut, och det gick sådär kan jag väl säga. Började med att först bara backa några steg, och hon ville redan då gå med mig. Gick tillbaka, sa stanna, backade ett steg och man såg hur hon tänkte gå, men kom sen ihåg att jag faktiskt sagt stanna, så hon stannade, sen gjorde jag det med att bara gå ett steg, och två steg, sen stog jag på andra sidan, i den andra "boxen" i transporten, och hon började röra sig lite och kika runt, men sa bara här DOlly, så hon såg och hörde mig, så stog hon still sen. Avsutade där, så får fortsätta nästa gång jag kommer dit ;)
Gick även sen lite ut och in med henne, och tog mellan väggen åt sidan så det fanns plats för mig att gå brevid, då vi även gick ut och in löst. Man var verkligen ett när vi jobbade där, och jag kände tat hon lyssnade och ville arbeta med en. gick sen på volt, och hon följde varje steg, stannade, backade och hon gick som en klocka! :) Stolt matte. (a)

Sedan red Tindra en liten sväng, skrittade och tränade på att svänga och stanna lungt och inte göra för hastiga röresler, och det lyckades hon riktigt bra med Tindra :)
Nu laddar vi inför tävlingen! :D

Hoppas ni har haft en bra dag!

/Hanna*

dagens ridpass

Som jag sa imorse blev det bara Dolly idag.
Tömkörde lillan, och det gick riktigt bra, jobbade på med hela kroppen några gånger, så är riktigt nöjd med henne för att vara första gången på länge som vi tömkört! Nu blir det att börja träna inför tävlingen ;)
Imorgon blir det promenad tror jag, få henne att lyssna på hjälper och rösten så får vi se hur det går :)
Just det ja, glömde säga att idag lyssnade hon riktigt fint på rösten när jag tömkörde, så träningen på promenaderna har gjort reslutat!
Hoppas ni har haft en riktigt bra dag!

Kraam


stallet nästa

Ska strax packa sakerna och stänga ner datan för att sen dra till stallet! Vädret är underbart så man kan inte stanna hemma en sådan här dag!
blir ingen Brego idag, jag känner att det ska bli en HannaDolly dag idag, och sen sådan har vi inte haft på väldigt länge, så varför inte passa på?

Hoppas ni får en undebar vårdag idag, och passa på att vara ute idag, och bara mys med era hästar, och det viktigaste av allt, ha kul! :)


Kram*

Anmäld!

Nu är jag anmäld till tävlingen i Istorp 25 April :)
Dessa klasser blev det tillslut :

- Handlerhoppning 40cm
- Handlerhoppning 20 cm, clearround
- Agility, medel svår
- Hoppning med ledare, 10cm (Tindra ska rida och jag ska springa med)
- Dressyr med ledare, (Tindra ska rida och jag ska gå med)
- Tömkörningsdressyr

Önska oss Lycka Till! :D


filmerna från idag

Här kommer filmerna från idag när vi lekte i transporten och så gick vi även lite löst :)


En riktigt bra dag!

Dagen var som rubriken säger, "en riktigt bra dag", och det har den verkligen!
Började i vårat stall med att mocka, fixa mat, vatten. Sen gå runt och städa och plocka lite uppe på logen och städa mitt skåp, och det kan jag säga att det behövdes, efter var jag riktigt nöjd ;D

Sedan var det Dolly som gällde!
Jag och Dolly började med att leka lite med transporten, att gå ut och in, och kunna gå in och ut när jag kallar in henne på kommando. Sen att kunna gå in när man smackar, och säga ja gå då, och vi lyckades faktiskt några gånger. Så var verkligen super nöjd med henne idag. Ska försöka få ihop en film med filmerna och bilderna från idag med transporten :)
Gick sen en liten promenad ut i skogen, vi klättrade lite också. Och hon jobbade på riktigt bra idag. Sen fick båda två stå och pusta på den lilla kullen och bara njuta av solen!

Red det lilla underbart mysiga monstret Brego idag :)
Klättring stog på schemat, och jag kan säga tre rundor upp och ner så var han trött, och svettig. och så har både jag och han kommit på att när Pärlan & Rebecka försvinner så ska man bocka och skutta upp och ner tills dom kommer. ;D
Men det var bara att driva på och inte låtsas om det, men några nockar i ansiktet fick jag stå ut med när vi klättrade upp. Och sen slutade det med att jag hoppade av och fick stå med han lite för att vänta på Rebecka & Pärlan som gick på upptäckssvärd efter min bakskydd, och dom hittade dom, Tack! :)
På hemvägen blev det att lugna ner honom och få han att jobba på, och det räckte med två tre meter ställd åt varje håll så nöjde jag mig där, och det blev en mysig avskrittning tillbaka till stallet :)

jag kan bara säga att dagen har varit riktigt bra!


lektion

Höll lite ridlektion för Therese och Sagaro idag i ridhuset, och det gick riktigt bra för dom sen när jag började påpeka och säga hur hon ska göra för att forma honom, och använda skänkeln så han inte flyter ut, och göra lite volten och massor. Var riktigt nöjd med dom idag, och med mig själv som gjorde det. Det är verkligen super kul när man genom ord kan få ryttare och häst att hänga ihop och få det rätt, att det funkar. Så underbar att se!

fullspäckad dag

Imorgon kommer det att bli en fullspäckad dag, stallet heldag, som det ser ut nu, jag har inget annat planerat ;)
Kamerna ska försöka att hänga med också, så får ni se lite bilder på Brego och Dolly :)
Och så kommer väl en långt inlägg om dagen med.
Hoppas ni haft en lika bra dag som jag har haft :)

kraam

blogginnehåll

Vad anser ni ska finnas på en blogg? alltså blogginnehåll? Tycker ni det ska vara egna ord, egna tankar? Eller ska det vara ngt man har tagit från internet och sen kompierar in på bloggen i ett nytt inlägg?

Jag anser att det ska vara egna ord, och egna tankar och inte kopiera ngt som ANDRA har skrivit. Det är väl inte meningen att kopiera? Man ska läsa det, och sen kan man göra som man gör när man skriver arbeten och sen gör om orden och meningarna som står. Om det är en lång text så klart man inte kan sitta och skriva av hela sidan, tipsa till länken istället för att sitta och kopiera ngt som ngn annan har skrivit. Jag säger inte att detta är rätt, utan det är bara min egna åsikt!

Reklam bild

Här kommer reklam bilden igen, men här är den i mindre format så om ni vill reklama mig på eran blogg, så är det bara att ta bilden ;)
Kommerntera om ni vill att jag ska reklama er ;)


Repgrimman

Sa i förra, eller förförra inlägget att repgrimman har kommit, här har ni en bild ;)
Kommer antagligen att vara ngt stor runt mulen på Dolly, men få fixa och trixa lite, så ska det nog funka :)


reklam


Bara för att.

Bara för att jag ska ha ngt att skriva idag, så kan jag säga att min repgrimma har kommit ;)


Inte hemma

Tyvärr finns det inte så mycket att blogga om, då jag inte är hemma, och jag och Dolly inte jobbar tsm, det blir ju bara på helgerna. Och Håjt, ja, vad ska man säga om oss, vi har ett uppehåll från varandra ett tag då både jag och han behöver det. Beslutet jag gjort har känts bättre och bättre för varje dag.
För er som inte vet är Håjt en kompis systers häst som jag hjälpt till att rida och utbilda. Varmblod. 10år. Vi trivdes riktigt bra ihop, men sen kom en svaka, inte bland hästarna utan en familjegrej, och jag trivdes inte med livet. Jag anser att inget igentligen inte ska kunna stoppa en från att rida, har man häst och rider ska man göra det i alla väder. Men i detta fallet så var det annorlunda, enligt mig. Jag behövde ett uppehåll, hästen är inte heller min, och det finns inget kontrakt på att jag ska rida han för evigt, eller hur länge.
Men Emma (satilaryttaren.blogg.se) rider honom och forsätter med honom tills jag är redo att komma tillbaka! Du är bäst.
Så på helgerna ska jag försöka uppdatera om vad jag och Dolly hittat på, och även jag och Brego.
På veckorna får jag försöka tänka ut något bra att skriva om, egna tankar och åsikter inom hästvärlden :) Har ni några förslag på vad jag tycker om ngt särskilt inom hästvärlden? Släng in en kommentar ;)

Kraam*

ReklamVill ni reklamera mig, på eran bdb, blogg, fb m.m så får ni gärna göra det, och ta denna bilden till det ;)

För stora

I Lördags provade jag även benskydden på Dolly, dom var litelite förstora.  Så vi får se hur vi gör med dom, antagligen får dom ligga i lådan ett tag, får väl ett ryck och prova snart igen, för att vara säker på att dom inte passade ;D
Och så har hon börjat fälla lite också, så har börjat ge b-vitamin på kvällarna, så håller vi tummarna för att hon fäller så man kan få av den, både jag och Dolly vill ha vår nu, så vi kan börja köra igen, och jobba i paddocken. :)


Godmorgon :)

VAD HAR DU FÖR... (HÄSTUTRUSTNING)

...hoppsadel: -
...dressyrsadel: -
...aachenträns: Märkeslöst
...pullarträns: ´Har en pullarnosgrimma från Börjes
...remontträns: Börjes
...hjälptyglar:
...framskydd: Catago Sport, Storm, Norton
...bakskydd: -
...sadelgjord: Svart sadelgjord tyg?
...ridtäcke: Grått med döskallar freån Gekås, refextäcke, ofodrat
...täcke: Ljusblått flecce-Hööks, Fleccetäcke med hals-Gekås, Blått fleccetäcke-Gekås, Regntäcke- fleccefodrat- Gekås, Regntäcke ofodrat- Granngården, Vintertäcke-Granngården. Har ingen aning om märken påalla men ;)
pannband: Capone, dom andra är märkeslösa ;)
...transportskydd: -
...bett: Rakt Globus, Hackamore-Hansbo, märkeslöst tredelat inte fasta ringar, Märkeslösat Eggbett....
luva:
Ljusblå märkeslös
...tyglar: Märkeslösa, med troligen från Gekås.
...padd: -
...stigbyglar: -

VAD HAR DU FÖR... (RYTTARUTRUSTNING)
...hjälm:
  Börjes och en från Cabone eller vadet nu heter, vi har fått den från skola iaf ;) 
...stövlar: -
...säkerhetsväst: Köpt på My One, märket, hmm? ;)
...ridbyxor: Domani helskodda, märkeslösa från Gekås
...ridtröja: Gekås,
...ridstrumpor: Kingsland,Gekås,Raggsockar märkeslösa ;)
...sporrar: -
...handskar: Gekås, och sådana handskar med en hand på, på knäppet, kommer inte ihåg märket ;)
...spö: Märkeslösa.
...ridjacka: Fristads (Strömmajackan) och en märkeslös
...ridväst: -
...ridskor: Märkeslösa
...chaps: märket kommer jag inte ihåg :)
...stallmössa: StrömmaMössa ;D

Trickträning

Tänkte skriva lite tankar om trickträning, och hur jag tränar Dolly.

Trickträning för mig är något som ska vara kul för både dig och hästen. Det ska man inte göra för att besiva att min häst kan stegra, buga, osv.
Det ska vara något som är på hästen villkor, alltså inte bli tvingad eller bli mutad med godis. Allt sker på hästen villkor!
Bara för att hästen tar huvudet mellan benen, och du håller en godis där, det är inget trick, det är en muta, att tar du ner huvudet, där är en godis. Man ska låta hästen själv tänka, och sen kanske vägleda den lite. Men inte tvinga en häst till något som hästen tycker är obekvämt.
Att trickträna är något man kan göra med vilken häst som helst, stor som liten, gammal som ung. Även ryttaren behöver inte vara jätteung eller gammal för att trickträna.
Använd fantasin, och tänk på säkerheten och samspelet med hästen, sen är det bara att köra!

Jag kan själv säga att jag gjort felet att muta Dolly, i början, men har tänkt och läst, och har kommit fram till mina fel, och försöker så gott jag kan gottgöra dom.
Jag använder mig av klicker när jag tricktränar, jag tycker det är en enkel belöning. Hästen hör klickljudet när den gör rätt eller är påväg att mot rätt håll vid inlärning av ett nytt trick. Jag använder godis, men Dolly får inte godis hela tiden.

Här var lite av mina tankar om trickträning som jag delat med mig av.

/H*

Stallet

Började dagen med att åka och fira FarFar.
Sen rida Brego, blev skrittarbete idag, att hålla igång den och få fram ett firskt tempo, vi lydkades några gånger, och några steg ;)
Och så hade han tappat en sko, så ville inte rida han för mycket, så skritt nöjde vi oss med idag. Nästa helg blir det lite galopparbete, om hovisen varit där tänkte jag, har inte galoppjobbat han ngn gång, så tänkte att vi måste prova på det med. Skritten och traven sitter riktigt bra nu, har hittat knapparna på han nu.

Dolly
Blev en promenad, tricktränade lite, och även att hon ska lyssna på rösten och hjälperna. Kände bara igenom henne, då vi inte jobbat på två veckor. Är riktigt nöjd med henne idag. Vi kämpar på. :)
Hon har börjat lyssna mycket bättre på rösten dom senaste gångerna jag jobbat med henne, det glädjer mig, det har vi mycket användning av i körningen sen!
Grimskaftet jag köpte på Horse Show, det långa, det är ngt tyngre än ett vanligt och det gör att Dolly känner lite i grimman, och blir inte så uppstressad. Hon liksom känner att det är ngt hon har att hålla i och inte är helt, vad ska man säga, ensam? Hon känner sig tryggare med det.
Nu när det är is på vägarna blir det ganska mycket skrittarbete för oss, då Dolly inte är skodd och kan inte ha broddar. Idag lyckades vi trava lite grann, på vissa ställen är det grus, eller snö som vi testade och lekte lite med tempot :) Jag var verkligen riktigt nöjd med henne idag, det var ett leende på läpparna när man kom tillbaka till stallet! Jag tror både hon och jag uppskattade att få komma ut, och bara ha varandra.

/H*
-


beställt

Har beställt en repgrimma från Hööks idag, 39:-
inte den bästa, om jag haft pengar hade jag köpt en "riktigt" eller vad man ska säga, men denna får duga så länge, jobbar ju helst lös när snön är borta i paddocken, men Dolly syns tyvärr inte i paddocken nu med all snö ;)

Till helgen tänkte jag börja lite smått att gå lös ute, några meter, eller bara ngt steg i början, det vore riktigt mysigt, men man måste ju börja någonstans :)

Kraam

dollypollyposan @ bdb

GBG HORSE SHOW

I lördags var det göteborg Horse Show som gällde!
Köpte lite granna, säkerhetsväst, chaps, KL-strumpor,pannband,benskydd till Dolly, grimma till Dolly, grimskaft*2 ett vanligt och sen ett lite längre som jag tänkte ta till trickträningen lonergingen och till NH träningen, stallboken, det var det jag kom på nu, har säkert glömt ngt ;)

Blev ingen Dolly denna helgen :o
Var Horse show i lördags, och i söndags hann jag inte med det, kommer ju för er om inte vet, bara hem på helgerna, bor på skolan (Naturbruksgym, Strömma, Hästhållning)

Idag blir det stallet, rida Håjt, om ridhuset är öppet så är det hoppning som står på schemat för oss, annars blir det en uteritt i slasket ;)

KRAAM

dollypoyllyposan @ bdb


börjar om från början

Jo, som rubriken säger tänkte jag ta och börja om från början, kanske börja uppdatera lite oftare?
haha, det kommer säkert inte gå så bra, utan bara denna veckan ut, sen brister det, igen.
Men bättre än inget?


RSS 2.0